fredag 6 januari 2012

Vasa: historien om ett skepp

2011 var det femtio år sedan Regalskeppet Vasa bärgades efter 333 år på sjöbotten och detta firades bland annat med en praktutgåva om fartyget, signerad Marika Hedin i egenskap av huvudredaktör och i samarbete med Vasamuseet. Till sin hjälp har Hedin haft ett antal medförfattare som alla mycket kunniga i ämnet och resultatet är en enastående och lärorik bok om en av våra mest uppskattade konstskatter.

I Vasa: historien om ett skepp får vi lära oss om konstruktionen av Vasaskeppet, hur det var uppbyggt och vad det innehöll och utsmyckades med, som de en gång så färgglada skulpturerna. Detta, tillsammans med artiklar om hur besättningen levde, vad de åt ombord och vilka sjukdomar de drabbades av, ger en oerhört detaljrik bild av hur det var att vara besättningsman under 1600-talet. Bland fynden finns allt från skelett och kläder till brädspel och mynt och det är med enormt intresse man kan se arbetet med att rekonstruera utseendet hos några av de funna besättningsmedlemmarna. Men en berättelse om Vasaskeppet vore inte fullständig utan den ack så viktiga kontexten och den finns med här också; vi får inledningsvis läsa om både tiden och personen som beställde skeppet, om hur Europa, världen och Sverige såg ut 1628 och om kung Gustav II Adolf, om krigen på Östersjön och om hur segling gick till på den här tiden.

Andra hälften av boken tar upp förhören och jakten efter en syndabock efter katastrofen, de första försöken till bärgning av skeppet samt hur Vasa sakta bryts ner både biologiskt och kemiskt under seklen på botten innan vi får lära känna Anders Franzén, mannen som fann Vasa, och läsa om hur bärgningen av skeppet gick till, den arkeologiska utgrävningen samt konserveringen av skeppet. Det är med andra ord en imponerande faktasamling som pressats in på bokens futtiga sextiofyra sidor, men den stora mängden vackra bilder och illustrationer gör läsningen till en fröjd för ögat. Textmässigt har man begränsat sig till det väsentliga och svävar inte ut i sidospår eller i all oändlighet i detaljer och annat. Snarare är det så att den koncentrerade texten berättar det den skall och bilderna och illustrationerna lika mycket, fast på sitt eget fascinerande sätt.

Sett till sidantalet är boken kostsam, men sett till innehållet är det värt varenda krona. Pricken över i:et är de faksimil av historiska dokument som följer med, som inventarielistor, kartor, löpsedlar, brev och annat, som på ett magnifikt sätt ramar in hela berättelsen om Regalskeppet Vasa och som ger en ytterligare dimension i inblicken i 1600-talets Sverige. Vasa: historien om ett skepp är en bok som borde finnas hemma hos alla historieintresserade, dels därför att den behandlar en unik konstskatt och dels därför att boken är så vackert utförd så att till och med de som egentligen saknar historiskt intresse finner ett nöje av att bläddra i den. Till sin nackdel har den dock sin storlek, vilket gör det svårt att få plats med den i bokhyllan och den är heller inget man tar med sig in i sovrummet som kvällslektyr, men det är också de enda saker som boken har emot sig. I övrigt är den sannerligen ett praktverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar